Generelt om bilforsikring

Generelt om bilforsikringen

Når du i Danmark køber en bil for derefter at indregistrere den, er du samtidig forpligtet til også at investere i en bilforsikring i forlængelse af købet. Ansvarsforsikringen, der dækker ind mod eventuelle skader, du kommer til at forårsage på andre personer og deres ejendele, er dog den eneste lovpligtige dimension. De fleste bilejere vælger også en kaskoforsikring, selvom det altså praktisk talt er helt op til en selv, hvor grundigt man ønsker at være forsikret – udover ansvarsforsikringen.

Foruden de to grundforsikringer, ansvarsforsikringen og kaskoforsikringen, er der også mulighed for at inkludere ekstra dækninger som f.eks. vejhjælp, hvis du ønsker at være dækket ekstra grundigt ind mod uheld. Der er altså mange ting, der skal tages stilling til, hvilket ikke gør det let at finde frem til den bilforsikring, der matcher allerbedst med dine krav. Det ændrer dog ikke på, at en tilstrækkeligt dækkende bilforsikring er helt fundamental for at kunne køre rundt helt uden bekymringer.

Car_Scream_468x60_02-2015

Ansvarsforsikringen og kaskoforsikringen er ”must haves
Ansvarsforsikringen er, som nævnt tidligere, den eneste forsikring, der reelt set er lovpligtig i Danmark, når du indregistrerer en bil. Den dækker de skader, du eventuelt kommer til at lave på andre personer og deres ejendele. Størstedelen af alle danske bilejere vælger altså også at købe en kaskoforsikring, der vil dække mod skader på din egen bil.

Som ved alle andre forsikringer er der også undtagelsestilfælde, hvis du f.eks. opfører dig uforsvarligt eller uagtsomt. Hvis du således kører galt i din bil i påvirket tilstand, vil du altså typisk ikke få tildelt erstatning, selvom du besidder en kaskoforsikring. Med kaskoforsikringen følger også en retshjælpsforsikring, der dækker en del af sagsomkostningerne, hvis du f.eks. skal ud i en retssag om noget, der vedrører din bil.

Mens prisen på ansvarsforsikringer ligger på et nogenlunde stabilt niveau, så varierer kaskoforsikringernes pris af værdien på din bil, hvor mange kilometer, du kører om året, størrelsen på din selvrisiko og typisk også din skadesfrekvens. Der kan være stor forskel på prisen på den eksakt samme kaskoforsikring fra selskab til selskab, så det er altså derfor essentielt, at du grundigt får undersøgt markedet, så du ikke risikerer at betale overpris for en forsikring, der slet ikke harmonerer med dine krav rent dækningsmæssigt.

Tilvalgsforsikringer
De fleste bilejere stiller sig altså tilfreds med at have en ansvarsforsikring og en kaskoforsikring, hvilket i langt de fleste tilfælde også er dækning nok. Hvis du dog alligevel føler et behov for at være ekstra godt dækket ind mod skader og uheld, så er der heldigvis masser af muligheder for at inkludere forskellige tilvalgsdækninger. Du har f.eks. mulighed for at vælge en vejhjælpsforsikring, der kan være særlig behjælpelig, hvis din bil f.eks. bryder sammen eller ikke kan starte.

En anden ideel tilvalgsforsikring er en friskadeforsikring, der gør det muligt for dig at undgå at betale selvrisiko, hvis faktorer som bl.a. brand, tyveri og hærværk er kilden til skaden.

Den måske allervigtigste tilvalgsforsikring er en førerulykkesforsikring som dækker, hvis du kommer til skade ved en ulykke, hvor du kun selv er involveret. Ansvarsforsikringen dækker nemlig kun personskader på eventuelle passagerer, så du risikerer altså – som fører af bilen – at stå tilbage uden dækning, hvis du kommer til skade i en soloulykke, og ikke har tegnet en førerulykkesforsikring. I mange tilfælde er selve forsikringen dog allerede inkluderet i din private ulykkesforsikring, hvis du har tegnet denne. Hvis det ikke er tilfældet, vil du altså gøre meget klogt i at investere i den.

Forsikring til din veteranbil
Hvis du er den heldige ejer af en veteranbil, så skal den naturligvis også forsikres. For at kunne tegne en forsikring, der udelukkende henvender sig til veteranbiler, så skal din bil typisk være ældre end 35 år. Hvis dit køretøj er fra perioden 1979-83, så er det derimod et klassisk køretøj. Hvis din bil altså lever op til kravene for en veteranbil, så skal du, på samme måde som ved traditionelle køretøjer, finde en lovpligtig ansvarsforsikring og en frivillig kaskoforsikring, hvis din bil vel og mærke er indregistreret. Hvis den ikke er det, så er det i stedet en god idé at tegne en stilstandskaskoforsikring, så du trygt kan lade den stå i garagen.

Prisen på en forsikring til en veteranbil ligger generelt i den billige ende, hvorfor der absolut ikke er nogen grund til at droppe forsikringen til din veteranbil – hvad enten den blot står i garagen, eller er indregistreret.

Tålmodigheden er nøglen til at finde det perfekte forsikringstilbud
Når du har besluttet dig for, hvilke dækninger din samlede bilforsikring skal indeholde, så skal du på jagt efter de tilbud, der passer som fod i hose til dine krav. Det er en god idé at indhente forsikringstilbud fra en bred skare af forsikringsselskaber, så du kan få dannet dig et overblik over niveauet på markedet. Her kan du så efterfølgende stille fordele såvel som ulemper op overfor hinanden – processen tager masser af tid, men det betaler sig i sidste ende, for, som nævnt tidligere, varierer dele af bilforsikringen altså meget i pris og dækning fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

Knap_gul_få-tilbud_Get-Offers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *